Šiaulių r. Kuršėnų lopšelio-darželio „Žiedelis“ pedagogų išvyka į Rumuniją

Šių metų vasario 21-24 d. Šiaulių r. Kuršėnų lopšelio-darželio „Žiedelis“ direktorė Violeta Kumžienė su ikimokyklinio ugdymo mokytojomis Kristina Aginskiene ir Sandra Šešeikiene dalyvavo tarptautinio Erasmus+ projekto „Little outdoor learners” partnerių susitikime Rumunijoje. Susitikimas įvyko Targoviste miestelio privačioje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje „Gradinita Model“. Įgyvendindami Erasmus+ projektą „Little outdoor learners”, mūsų mokytojų komanda tobulino savo profesinę kompetenciją su kolegomis iš Graikijos ir Rumunijos.

Viešint „Gradina Model“ darželyje pastebėjome, kad dažnai ugdymo veiklose naudojamas  STEAM metodas. Kartu su kolegomis išbandėme inžinerinio konstravimo subtilybes, naudodami buityje randamas priemones: elementus, diodines lemputes, foliją ir kt. Ugdantis savikontrolę ir savireguliaciją vaikams taikomas pasakos metodas, kuomet vaikai yra ne tik klausytojai, bet ir aktyvūs dalyviai. Mažesnieji vaikai vienu metu mokosi dirbti komandoje ir pažinti spalvas, išskirstant jas pagal dydį ir formą. Daug emocijų suteikianti veikla panaudojant Rubiko kubą.  Jos metu vaikai skatinami judėti fiziškai, galvoti, mokosi išlaukti savo eilės ir dirba komandoje. Lauke vaikai skatinami tyrinėti aplinkoje randamais  daiktais.  Lauke veiklos vyksta skaičiuojant, lyginant, dėliojant  giles, kaštonus, medžio lapus, įvairaus ilgio šakas, akmenukus ir kt.

Smagu, kad įgyvendinant Erasmus+ projektą „Little outdoors learners” ne tik bendradarbiavome ir mokėmės. „Gradina Model“ darželio kolegos pasirūpino mūsų kultūrine veikla parodydami gražiausius savo šalies kampelius. Vienas iš jų – nuostabioji Peles pilis, kuri puošia Karpatų kalnus ir vilioja turistus savo įspūdinga architektūra bei prabanga. Susipažinome ir su  Targovistės miestu, jis yra apskrities centras, kuriame stūkso karališkojo teismo griūvėsiai, rekonstruojamas sargybos bokštas… Čia yra archeologijos muziejus, retų knygų muziejus, buvęs Saftos rezidencija, Dealu vienuolynas ir kt.

Grįžus iš Rumunijos įgyta patirtimi dalijomės su bendradarbiais. Ir jau pastebime, kad komandiruotėje matytos idėjos ir įgyta bei perduota patirtis sėkmingai pritaikoma ugdant mūsų mažuosius. Tik kartu bendradarbiaudami ir dalindamiesi gerąją patirtimi auginsime laimingus ir ypatingus vaikučius.

 

Kristina Aginskienė ir Sandra Šešeikienė,
mokytojos dirbančios pagal ikimokyklinio ugdymo programą