Virtuali erdvė – naujos galimybės mažiesiems skaitovams

Tai gražiai skambėjo eilės… respublikiniame ikimokyklinio amžiaus ugdytinių eilėraščių deklamavimo konkurse „Tu pati gražiausia, mano Lietuva“, kurį organizavo Šiaulių r. Kuršėnų lopšelio-darželio mokytojai. Dar gražiau jos skambėjo, žinant, kad eilės liejosi alfa kartos vaikų, kuri „pamišusi“ dėl informacinių technologijų, lūpomis. Šiuolaikiniai vaikai dėl informacijos ir veiklos gausos bei galimybių pertekliaus nemėgsta nuobodžios ir mechaniškos veiklos. Pripažinkime, mintinai išmokti tekstą, daug kartų jį kartoti – šiai kartai tikras iššūkis, bet ko nepadarysi dėl Lietuvos, o Lietuvą jie tikrai myli.

Šis eilėraščių deklamavimo konkursas „Tu pati gražiausia, mano Lietuva“, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimui ir  tarptautinei gimtosios kalbos dienai paminėti, organizuojamas jau dešimtą kartą. Anot įstaigos direktorės Violetos Kumžienės „…. norėjosi gražios šventės, tačiau mažas piktas virusiukas uždengė visas mūsų svajones karantino skraiste“.

Jubiliejinis konkursas vyko virtualioje erdvėje, tad galimybę jame dalyvauti turėjo visos respublikos ikimokyklinukai, nenutoldami nuo savo namų. Lietuvą skambiomis eilėmis džiugino 24 skaitovai iš Šiaulių, Radviliškio, Akmenės, Kelmės, Švenčionių rajonų; Klaipėdos, Šiaulių, Kelmės, Kybartų, Panevėžio, Vilkaviškio, Radviliškio  miestų.

Atsiųstus dalyvių video, peržiūrėjo iš anksto išrinkta vertinimo komisija. Tai Joneta Felinskė, Šiaulių r. savivaldybės viešosios bibliotekos Kuršėnų Vytauto Vitkausko struktūrinio teritorinio padalinio vedėja; Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro vyriausiasis režisierius Zenonas Gestautas ir komisijos pirmininkė Šiaulių Kuršėnų Daugėlių progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Laima Lukšaitė. Komisijos nutarimu, Išraiškingiausiai deklamavo Dovydas Kizla iš Šiaulių r. Kairių lopšelio-darželio „Spindulėlis“, kurį paruošė mokytoja Alma Šulčienė. Dovydas Lietuvai dovanojo Kęstučio Ivinskio eilėraštį „Dovana“. Natūraliausiai padeklamavo penkiametis Pijus Mitkus, lankantis Šiaulių r. Kuršėnų lopšelį-darželį „Nykštukas“. Jis padeklamavo to paties autoriaus, Kęstučio Ivinskio, eilėraštį „Lietuva“. Penkiametį skaitovą konkursui ruošė net dvi mokytojos. Tai Jolanta Minkuvienė ir Irma Kupstienė. Nominacija  už Originaliausiai padeklamuotą Leonardo Žitkevičiaus eilėraštį „Lėlytė gražuolytė“ atiteko keturmetei Vėjai Aleknei  iš Radviliškio r. Šeduvos lopšelio-darželio. Jos auklėtoja  Sonata Keturakienė.  Vertinant eilėraščių deklamavimo dalyvių pasirodymus buvo atsižvelgta ir į mokytojų, paruošusių skaitovus nuomonę. Jie, dalyvaudami internetinėje apklausoje, išrinko savo favoritą. Daugiausia mokytojų simpatijų sulaukė išraiškingiausiai padeklamuoto eilėraščio nominantas Dovydas Kizla.

Kuršėnų lopšeliui-darželiui atstovavo Izabelė Žiauberytė, kurią konkursui paruošė mama Anita ir mokytoja Vilma Navickienė. Mergaitė klausytojus džiugino Aldonos Elenos Puišytės eilėraščiu „Žydinti Lietuva“.

Visiems skaitovams išsiųstos padėkos, o nominantams – diplomai ir statulėlės.

Belieka pasidžiaugti skaitovų drąsa ir saviraiška,  juos paruošusių mokytojų profesionalumu, patriotiškumo skatinimu, kuris vis karščiau liepsnoja mažose vaikų širdelėse. Dėkojame „mažajam virusiukui“, suteikusiam galimybę ieškoti netradicinių renginių organizavimo būdų ir taip mus, mokytojus, skatinančiu išeiti iš komforto zonos ir tobulinti savo kompetencijas.

Tai gražiai skambėjo žodžiai… (Justinas Marcinkevičius).

 

Jūratė Vileikienė

Šiaulių r. Kuršėnų lopšelio-darželio mokytoja